Wednesday, 12 October 2011

jemput mkn : ayam percik & sambal sotong

Afif Atif tgh khusyuk tgk upin ipin jd bleyla update masak apa mlm td.masak bese-bese je...ayam percik & sambal sotong..
Dh byk kali buat ayam percik tp smlm first time buat letak tepung beras skit. Ikut kata pengomen no.1 paling jujur aka husband tersyg,ayam percik smlm lg sdp dari sblm ni. Ni dia kata ye,bukan sy hehe...kalau rs sdp,dia akan kata sdp,tp kalau x brp nk sdp cepat je dia complain x sdpla,presentation kena cantik lgla...yela yela...terima sajelah kn huhu...
Dpt recipe ni dari MyR la...nmpk mcm sedap jd cubalah.okla,ni resepi dia:
  • 1 sekor ayam yang dipotong 4 (buat setengah ekor je)
  • 1 1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak je)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bwg besar
  • 2 cm halia
  • 2 batang serai
  • 1 sudu kecil ketumbar
  • 1/2 sudu kecil jintan putih
  • 1/2 cawan tepung beras
  • sedikit air asam jawa@asam keping
  • cili boh skit biar kuah merah skit
  • garam dan gula secukup rasa 
  • air sikit

 

  1. Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
  2. masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.Tambah air,jgn bg pekat sgt & supaya ada lebih kuah utk letak atas ayam lepas da bakar.
  3. angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
  4. bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.Sy guna grill pan je,ok jd gak
  5. hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hias ikut selera masing2 


                                                                        ayam percik



                                                                        sambal sotong




                                                                   pandangan sisi skit...



                  

                                                     ni muka-muka lapar x sabar nk mkn hehe

6 comments:

  1. eh yg sebelah ayah tu laki ke pempuan??? hehe..sedap ni, blh cuba jugak nih. kalo cef wan, letak atas daun pisang. aroma lg leh cucuk idung

    ReplyDelete
  2. haha...laki la umi ni!xmo kwn nnt...
    daun pisang nk carik mane lak ni...cni xde la(ke x pandai cari?)..kunyit hidup pun x jmp.msk lemak cili api x terangkatla...

    ReplyDelete
  3. Wah, hebat sungguh yani...memang contoh suri umah yang terbaik...hehe...

    ReplyDelete
  4. ce ce...terbaikla sgt sy ni.setakat ayam percik & sambal sotong sume org bley buat hihi

    ReplyDelete
  5. waa...tahniah2..dah berjaye berblog..hee....jemput la g laman joyah pulok..hee...

    ReplyDelete
  6. wah joyah nama.sdpnye hihi...ok kite follow!

    ReplyDelete