Ingat nk mkn beef steak utk dinner smlm tp sbb ktorg kuar jln-jln ptg smlm & perut berdondang syg jd ktorg pun mkn je terus kt Magic Wok.daging nk buat steak dh dimarinate lama jd nk xnk kena rajinkn diri masak pagi ni gak sblm hsbnd g keje.
Actually xtahu nk pilih bahagian mana utk steak jd nk selamat,sy pun pilih NZ Beef Rump steak (2 keping). Pilih yg ni sbb daging dia yg paling nipis.Pikir-pikir,peluang utk gigi patah lepas gigit daging jenis ni tipis skit heheh. Ok lps dh bersihkan daging, marinate daging guna sos marinade bbq at least 3 jam. Kalau nk perap lagi lama ok gak just make sure letak dlm bekas bertutup.Kalau x,confirm kering..
Letak olive oil skit kt grill pan pastu bile da panas bleyla stat grill. Yang bestnye gune grill pan ni sbb kesan grill kt daging nmpk calar-calar mcm cntik je,baru selera mkn heheh..
Bahan-bahan untuk sos:
Untuk balancekn mkn steak yg dh heavy,sy buat lak salad timun & tomato. Pernah mkn sebelum ni kt kedai nasi arab kt senawang dulu. Tp dia kaler putih,letak yogurt kot. Yang sy buat ni xletak pun yogurt. Saya ganti ngn jus lemon. Ok gak.
Bahan:
Actually xtahu nk pilih bahagian mana utk steak jd nk selamat,sy pun pilih NZ Beef Rump steak (2 keping). Pilih yg ni sbb daging dia yg paling nipis.Pikir-pikir,peluang utk gigi patah lepas gigit daging jenis ni tipis skit heheh. Ok lps dh bersihkan daging, marinate daging guna sos marinade bbq at least 3 jam. Kalau nk perap lagi lama ok gak just make sure letak dlm bekas bertutup.Kalau x,confirm kering..
Letak olive oil skit kt grill pan pastu bile da panas bleyla stat grill. Yang bestnye gune grill pan ni sbb kesan grill kt daging nmpk calar-calar mcm cntik je,baru selera mkn heheh..
Bahan-bahan untuk sos:
- 1 ulas b.putih- cincang
- 1 biji b.besar - cincang
- 2 sudu besar sos worchestershire
- 2 sudu sos marinade
- 1 sudu besar jus lemon
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar olive oil
- 1 sudu besar tepung jagung campur sedikit air
- 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
- air skit
Untuk balancekn mkn steak yg dh heavy,sy buat lak salad timun & tomato. Pernah mkn sebelum ni kt kedai nasi arab kt senawang dulu. Tp dia kaler putih,letak yogurt kot. Yang sy buat ni xletak pun yogurt. Saya ganti ngn jus lemon. Ok gak.
Bahan:
- 1 biji tomato (kalau besar,gunala setengah je) - potong dadu
- 1 biji timun - potong dadu gak
- Daun ketumbar (2,3 tangkai) - potong halus-halus
- 1 sudu besar perahan jus lemon
- 2 sudu besar olive oil
- Garam & gula skit - pandai-pandai balancekan
Waduh2.hebatnya
ReplyDeletehahah.apelagi tryla.pastu bg report skit..
ReplyDeletepergh..dasat..balik mesia ni dah bleh bukak kedai dah ni..
ReplyDeletemam in law... sedapnya
ReplyDeletelapar la bila tgk ni
ReplyDeleteju...ala dasat2 pun xley lawan daging masala ju...heheh
ReplyDeletebib...tryla.baru tahu sdp ke x.tp klu x sdp diam2 je.jgn complain hehe
ReplyDeletewow mama atif afif dah jadi chef now! dasyat2 hihihi
ReplyDeletehehe...ala mi,chef dlm rumah ni je.saje cuba2..
ReplyDeleteOMG!!!!!!! salutes la ngel!!!!!! mek, bile lagi nk terer msk mcm ngel? harharhar.
ReplyDeletemi,min da lbih dari terer..korg kn masterchef : ))
ReplyDelete